Износа на строителни материали на Египет се е удвоил през 2016 г., за да запише EGP41.93bn в сравнение с EGP21.93bn през 2015 г., според Уалид Джамал Ал-Дин, президент на Съвета за износ Строителство и Металургия (ECBM).

Джамал ал-Дин каза износа надмина планове и очаквания, определени от ECBM, добавяйки, че те са насочени към увеличаване на износа от EGP 10 млрд, а са постигна ли EGP 20 млрд. Той обясни, че увеличението на износа се дължи предимно на флотацията на египетския паунд през ноември, като каза, че ниската цена на местните продукти ускори египетския износ.

Джамал Ал-Дин добави, че регионалните пазари също са увеличили търсенето на строителни материали, които са допринесли за ръста на износа. Той заяви, че Либия и Сирия са били заинтересовани от строителни материали от Египет, но поради продължаващите конфликти до износ не се е стигнало.

През 2016 Египет изнася EGP 3.69bn желязо и стомана. Страната също така изнася EGP 3.69bn алуминий, EGP 2 млрд от мрамор и гранит, EGP 2 млрд от стъкло и EGP 1,4 млрд мед.

Джамал Ал-Дин вярва, че износът ще се увеличи с милиарди през 2017 г., като добави, че положителните ефекти от флотацията все още трябва да бъдат почувствани от индустрията, но ще направят египетски износ по-конкурентен през следващата година.

Членове на ECBM призова правителството да  вдигне или намали таксите при износ на суровини и продукти. Джамал Ал-Дин каза обаче, че таксите за износ на суров мрамор и гранит, няма били премахнати.