Японци строят нов мегапроект

Японската строителна компания Shimizu Corp разкри някой странни от планове си за подводно строителство. Проектът е известен като Ocean Spiral е интересна концепция, която да осигури настаняване за 5000 души и включва изследователски центрове за изкопаване на морското дъно за енергийни ресурси.

Говорителят Масатака Ногучи каза: „Това е само проект от нашата компания, но ние се стремим да се разработи технология, която ще ни даде възможност за изграждане на подводно строителство.

Според компанията, в Ocean Spiral ще включва сферична структура с диаметър около 500 метра плаващи близо до повърхността на водата. Той ще има спираловиден път отдолу, което ще го свържете към изследователския център за разкопки на дъното на океана, около три до четири километра по-долу. Пътят на спирала ще бъде дълъг около 15 километра. Хората ще живеят в 500-метрова шушулката и на спираловидни пътеки, които ще носят ресурси, също така Ocean Spiral ще охранява да не бъде повлияно от силни течения.

Дизайнът на сградата е разработен от изследователи на университета в Токио . Shimizu Corp. заяви, че Ocean Spiral ще използва температурните разлики в океанската вода за създаване на енергия и производство на обезсолена вода с помощта на хидравлично налягане. Рибни стопанства ще бъдат изградени около структурата.

„Океанът има безкрайно количество от възможности“ и Ocean Spiral би могло да помогне на човечеството да ги приложи в практиката“, каза Shimizu.

Докато строителния гигант все още няма график за това кога всъщност ще изгради Ocean Spiral, той каза, че изследователска дейност, насочена към изграждане на едина трябва да им помогне да разработят нови технологии. Компанията заяви, че най-вероятно ще са необходими около 3000.0 милиарда йени (26,00 милиарда щатски долара), за да се изгради Ocean Spiral и ще отнеме около 5 години, за да завърши.

Вашият коментар