Сгради в Австралия не отговарят на стандартите при циклон

Строителния регулатор в Куинсланд ще изиска отговори от изпълнителите който са работели при инсталирането на покриви на сградите засегнато от циклона Марша.

След бурята в Куинсланд инспектори на комисията са намерени редица домове в Йепон и Рокхемптън при които покривните смени не отговарят на стандартите при циклон.

Но комисар Стив Грифин подчерта, че по-голямата част от повредите на новите жилища, са причинени от падащи дървета и отломки от други сгради. Той направи това изявление в отговор на загрижеността, проявена от водещите циклоно изследователски центрове на Куинсланд за увреждане на новите жилища.

„Ние сега инспектираме 80 на сто от домакинствата в Йепон, Рокхемптън и околните райони и е установено, че по-голямата част от ударените от циклона сгради са били построени между 1930 и 1970 г., преди да се приеме стандарта за циклон“, каза г-н Грифин.

Но той каза, че след проверки на „The QBCC“ са намерени няколко случая, при покривни смени които не отговарят на стандартите при циклон.

„От „The QBCC“ ще се говорят с изпълнителите, които са участвали в покривните смени, и в същото време ще има провеждане на допълнителни семинари в региона Рокхемптън за изграждане на стандарти за циклонни региони“, каза той.

Говорител на QBCC каза регулаторът ще обмисли предприемането на по-нататъшни действия срещу изпълнителите, ако е необходимо.

Той каза още, че организацията ще направи всичко възможно в циклонните региони да се вземат необходимите мерки с който всичко да бъде много по-надеждно и сигурно.

Вашият коментар