Русия планира да строи космически център

Руският премиер Дмитрий Медведев в понеделник обвини правителството за бавния напредък в изграждането на ново космическия център Vostochny в региона на Далечния изток Амур.

„Строителството на космическия център, не върви по график“, каза Медведев по време на среща със заместник-министри, като добави, че проблемите в строителния процес ще бъдат обсъдено скоро с ръководството на федералната космическа агенция Роскосмос.

Медведев подчерта, че изграждането на Vostochny е голям и амбициозен проект не само за Далечния изток, но за цялата Русия. „Това е не само от научно, но също така и от икономическо или дори геополитическо значение,“ сподели Медведев.

Изграждането на първата стартова площадка на космическия център се планира да бъдат завършено преди 25 декември, това заяви вицепремиера Дмитрий Рогозин на същото заседание. Според Рогозин, той е посещавал строителната площадка веднъж месечно, за да координира строителните дейности. Освен това Рогозин посочи, че първият старт на Vostochny е планиран за декември 2015.

В края на октомври, директора на Роскосмос Олег Остапенко заяви, че изграждането на Vostochny е проведено в съответствие с графика, и по план трябва да започне през 2015 г. и първата пилотирана мисия е насрочена за 2018.

Вашият коментар