Очаква се нарастване на световния строителен пазар в близките години

Световният пазар на строителството се очаква да нарасне с 85 на сто до в света до 2030 г., показва ново проучване, Китай, САЩ и Индия се водещи в строителството те представляват 57 на сто от глобалния растеж.

Последното проучване на водещи анализатори Global Construction Perspectives и Oxford Economics прогнозира, че растежът в сектора ще изпревари този на световния БВП с повече от един процентен пункт при 3.9 на сто за година до 2030.

Греъм Робинсън, изпълнителен директор на Global Construction Perspectives, каза дяла от строителния пазар в целия свят на Китай – в момента най-големият – ще се увеличи „незначително“, тъй като растежът там се забавя. Въпреки това той добави, че новите видове строителни дейности в здравеопазването, образованието и социалната инфраструктура, заедно с премахването на политиката на Китай за едно дете, ще помогнат на растежа в по-дългосрочен план.

За разлика строителството на САЩ ще расте по-бързо от това на Китай през следващите 15 години със среден размер от пет процента годишно, задвижван от възстановяване в южните щати на страната.

„В същото време, ние сме дължини да видим скока на строителните курсове в Индия, тъй като изпреварват тези на Япония, за да стане третият най-голям строителен пазар в света до 2021 г.“, допълни Робинсън.

„Въпреки че в световен мащаб, това което виждаме е строителството да расте по-бързо от икономиката като цяло, с прогноза развитите пазари да отскочат от техните депресирани нива, много от тях не ще се върнат към предишните си нива на пикове дори до 2030 г.“, каза Майк Бетс от Global Construction Perspectives

Потенциален походен процент в САЩ се очаква най-рано през декември, също може да означава риск за растежа на изграждането в ключови развиващи се пазари – Бразилия, Русия, Турция и Индия – изследването предупреждава, че при някои от тези страни може има потенциално намаляване на половината на растежа.

Въпреки че не се очаква Европа да се възстанови, за да достигне нивото си от преди кризата до 2025 г., проучването показва, че при Великобритания ще иама ръст. Това ще доведе до изпреварването на Германия, за да се превърне в най-голямата в Европа и шестият по големина строителния пазар в света до 2030 г.

Вашият коментар